Betere garantie voor grenzeloos shoppen

Door Anneleen Van Bossuyt op 22 februari 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie
Vrouw opent pakketje

Shoppers genieten voortaan een grotere bescherming voor hun aankopen over de landsgrens dankzij de nieuwe Europese garantieregels. De rechten op compensatie worden dezelfde in heel Europa. Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt trok mee aan de kar van de nieuwe garantieregels: “Zo voorkomen we heel wat discussies bij schadegevallen.”

Eerlijk voor consument én handelaar

Bij schade moet de consument niet langer bewijzen dat het defect al bestond ten tijde van de aankoop. Vervolgens heeft de consument de keuze tussen herstel of vervanging. Blijkt dat onmogelijk, dan kan hij kiezen voor een prijsvermindering of de stopzetting van het contract. “Dit garantiesysteem is eerlijk voor zowel de consument als de handelaar”, zegt Anneleen Van Bossuyt.

Transparante garantietermijn

De garantietermijnen voor nieuwe consumptiegoederen worden niet gelijkgesteld in heel Europa. “Een gemiste kans”, oordeelt Anneleen Van Bossuyt. “Een Vlaming die op een website van een ander EU-land kledij wil kopen, zou duidelijkheid moeten hebben over de garantietermijn. Twee jaar, overal. De consument heeft nood aan transparantie”, besluit ze. Voor tweedehandsgoederen komen er aparte regels.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is