EU-passagiersrechten tijdens hele vliegreis

Door Anneleen Van Bossuyt op 31 mei 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie
Vliegtuigreizigers

Wanneer een vliegtuigreiziger vertrekt vanop een Europese luchthaven en daarna problemen ondervindt bij een tussenlanding buiten de Europese Unie, kan hij zich nog steeds beroepen op de EU-passagiersrechten. Dat heeft het Hof van Justitie vandaag in een arrest geoordeeld. Voorwaarde is dat de passagier de vluchten in één boeking aankocht. Europarlementslid en voorzitter van de commissie Consumentenbescherming Anneleen Van Bossuyt noemt de beslissing logisch: “Ze schenkt de Europese vliegtuigreizigers een pak meer zekerheid én bescherming. Tijdens de komende zomervakantie kunnen heel wat mensen nu met een gerust gemoed vertrekken. Hun mogelijk recht op compensatie stopt niet halverwege hun traject.”

Uitgebreide bescherming

Het arrest komt er nadat een vrouw problemen had ondervonden met haar vlucht van Berlijn naar Agadir, met een tussenstop in Casablanca. Bij overstap in Casablanca bleek haar zitplaats aan een andere persoon te zijn toegewezen. Nochtans had de vrouw met één enkele boeking haar reis van Berlijn naar Agadir aangekocht. De luchtvaartmaatschappij waarmee de vrouw vloog, weigerde een compensatie omdat het traject Casablanca-Agadir buiten de Europese Unie ligt. “Maar dat is niet correct, oordeelt het Hof vandaag terecht. Europa breidt de bescherming voor de reizende consument uit. Ook buiten de Unie. Een uitstekende zaak”, besluit Europarlementslid Van Bossuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is