Europa breidt aantal elektrische laadpalen drastisch uit

Door Anneleen Van Bossuyt op 11 oktober 2017, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie
Laadpaal voor electrische wagen

Europa verplicht voortaan de installatie van laadpalen voor elektrische wagens bij grote verbouwingen of de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt, lid van de energiecommissie, reageert positief: “Burgers durven nu vaak geen elektrische wagen te kopen uit vrees voor een platte batterij tijdens hun traject. Deze beslissing moet hen over de streep halen.”

De nieuwe regels gelden voor residentiële en commerciële gebouwen die minstens tien parkeerplaatsen hebben. Daar zal voortaan minstens één laadpaal aanwezig zijn. Op tien procent van de parkeerplaatsen moeten kabels voorzien zijn voor een toekomstige laadpaal. Voor bestaande parkings verandert er niets.

Vlaanderen telt momenteel 750 publieke laadpalen. De Europese beslissing zou dat aantal aanzienlijk de hoogte in moeten jagen. En dat is nodig, want zeventig procent van het opladen gebeurt vandaag de dag nog thuis. “De elektrische wagen zal de komende jaren een cruciale rol spelen in ons energiesysteem. Binnenkort wordt het nu alvast eenvoudiger om ook onderweg of bij een bezoek aan een warenhuis je wagen op te laden”, besluit Van Bossuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is