Paradeprojecten brengen Europa niet dichter bij burger

Door Anneleen Van Bossuyt op 2 februari 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement
Europees Parlement

Het Europees Parlement investeert miljoenen in de bouw en renovatie van verschillende Europese 'verbindingskantoren', met onder meer een 360°-bioscoop in Tallinn, Parijs en Helsinki. Deze paradeprojecten zorgen er mee voor dat het parlementaire budget voor het eerst de kaap van 2 miljard euro rondt in 2019. “Men wil naar eigen zeggen een positief beeld schetsen van Europa en het dichter bij de burger brengen”, zegt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt. “Maar deze peperdure folietjes bewijzen net dat het Europese establishment de juiste richting kwijt is.”

Recordbudget verkwist belastinggeld

Als de Britten uit Europa vertrekken, zal Europa het naar schatting met 12 procent minder inkomsten moeten doen. Maar ook dat vooruitzicht zorgt blijkbaar niet voor het nodige gezond verstand. Niet alleen de dure paradeprojecten zijn trouwens een onverantwoord gebruik van belastinggeld. Ook de 17 miljoen euro extra budget die politieke partijen in 2019 ontvangen om hun kiescampagne te voeren, vindt Van Bossuyt onnodig.

Beter investeren in jobs, veiligheid en migratiebeleid

“De financiering van politieke partijen moet niet uit het Europese budget komen”, zegt het Europarlementslid. “Europa zou dat geld beter investeren in jobs, veiligheid en de aanpak van migratie. Die beleidskeuzes komen heel wat meer tegemoet aan de echte noden en zijn op die manier wél in staat om de kloof met de burger te verkleinen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is